tiistai 17. helmikuuta 2015

Etelä-Korea - Soul

Loistava alku viime sunnuntaiaamulle: melkein valmis postaus hävisi yhdellä pienellä hätiköidyllä napin painalluksella, joten koko homma pitikin sitten aloittaa kokonaan alusta...

Tässä postauksessa vietellään reissun toista päivää (joka oli siis jo aikoja sitten eli viime joulukuun alussa), mutta seassa on kuvia myös reissun viimeisistä päivistä, jotka sijoittuvat joulukuun loppuun. Muut päivät vietimme Filippiineillä ja ruokajuttuja riittää sieltäkin.

Mutta nyt vielä hetkeksi Etelä-Koreaan, jossa on muuten ihanan ruoan lisäksi ihan mieletön kahvilakulttuuri. Samalta kadulta saattaa löytyä lukemattomia kahviloita, joten pahintakaan kahvihammasta ei ala kolottaa. Monet kahvilat ovat tuttuja ympäri maailmaa (mm. Starbucks, The Coffee Bean & Tea Leef), mutta kotimaisiakin kahviloita löytyy helposti kuten Angel-In-Us ja The Twosome Place. Kahvilat ovat yleisesti hyvin länsimaalaisia ja niistä löytyy sekä suolaista että makeaa syötävää. The Twosome Place tuli ainakin testattua ja kahvi oli siellä todella hyvää.


Namdaemun Market

Kyseinen markkinamesta on Etelä-Korean suurimpia ja vanhimpia ja valikoima on sen mukainen: vaatteita, keittiötarvikkeita, lääkkeitä, ihan mitä vain ja tietenkin ruokaa. Se, mitä et Namdaemunista löydä, niin sitä et luultavasti tarvitsekaan.

Ruokakujat ovat kapeita ja tuoksut huumaavia. Kävimme Namdaemunissa nauttimassa lounasta. Siitä päästäänkin tähän kala-annokseen, jonka alkuperää olen yrittänyt tässä tutkia jo tovin enkä viitsi nyt enempää tunteja siihen käyttää, mutta oli kala sitten makrillia tai 'hair tail fish' tai mitä tahansa, niin se oli joka tapauksessa herkullista ja tulista, täydellinen keitto kylmään päivään.







Tilasimme lounaaksi myös bibimbapia, joka on hyvin tunnettu korealainen ruoka. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan annos, jonka voi koota melkein mistä tahansa, kunhan mukana on riisiä, lihaa, kasviksia ja Suomessakin mainettaan niittänyttä gochujang-chilitahnaa. Bibimbapin päälle voi paistaa kananmunan tai sekoittaa raa'an kananmunan riisin ja muiden ainesten sekaan. Kivipata (dolsot) pitää ruoan kuumana ja samalla pohja paistuu mukavan rapeaksi. Pöydällä olevat muut lisukkeet (kimchi, kalapalat, höyrytetty munakas, keitto ynnä muut) kuuluvat annoksen hintaan.


Korealainen BBQ

Illallista vietettiin grillailun ja chillailun merkeissä. Barbeque-paikkoja löytyy lukemattomia ja valitsimme ravintolan ihan summanmutikassa. Ravintolassa oli paljon paikallisia, joten ei kovin pieleen homma voinut mennä.





Tilasimme grillattavaksi possua, joka ei todellakaan ole mitään low fat-kamaa vaan kunnon rasvaista possun kylkeä, joka mukavasti tirisee grillin päällä. Tuo kuvassa näkyvä grilli oli kyllä aika onneton siinä mielessä, että se kärytti melkoisesti. Tarjoilija kyllä vaihtaa aina tarvittaessa uuden ritilän.




Lisukkeet kuuluvat annosten hintaan ja niitä voi aina pyytää halutessaan lisää. Oikealta löytyy kevätsipulisalaattia, jossa on sekoitettu gochujang-chilitahnaa. Mukana on myös kimchiä ja kaalisalaattia majoneesin kera.


Bulgogi-lihaa

Bulgogi on marinoitua naudanlihaa ja se on yleensä paloiteltu jo valmiiksi pienemmiksi paloiksi toisin kuin possunkylki, jota kuuluu grillata hetki ja sitten leikata paloiksi saksilla. Kaikki tarvittavat grillausvälineet tuodaan kyllä pöytään ja jos näyttää olevan tarpeeksi ulapalla koko touhusta niin apua saa tarjoilijalta tai ainakin myötätuntoisia katseita muilta ruokailijoilta.

Grillatut lihanpalat kääritään salaatin- tai shisolehteen haluamiensa lisukkeiden kera. Grillipaikoissa tarjotaan aina ssamjang-tahnaa, jota voi sipaista salaatinlehtikääreen sisälle. Ssamjang-tahnaa löytyy Suomestakin, aasialaisten kauppojen valikoimasta. 

Ruokajuomana ehdoton ykkönen on magkeolli, joka on valmistettu riisistä ja on maultaan miedon makuinen ja sopii hyvin esimerkiksi tulisen ruoan kanssa. Toinen hyvä, mutta hieman tujumpi vaihtoehto on soju-viina, joka on valmistettu riisistä tislaamalla. Magkeolli nautitaan matalista kupeista ja soju nautitaan shottilaseista. 

Talvitakit saa ravintolassa yleensä talteen penkin alla olevaan säilytystilaan. Joissakin ravintoloissa on myös isoja muovipusseja, johon takkinsa saa suojaan savulta ja käryltä.







Nyt hypätäänkin sitten suoraan reissun viimeisiin päiviin, johon kuului vaeltelua Dongdaemunin ja Kwang Jangin markkinoilla.


Yeonggwang gulbi eli kuivattua kalaa


Mungopapu-pannukakkuja (bindaetteok)





Kannattaa ehdottomasti maistaa verimakkaraa, joka koreaksi on sundae. Tyypillisesti makkara valmistetaan porsaan suolesta, joka täytetään lasinuudelilla, ohralla tai riisillä ja porsaan verellä. Makkaran maku korostuu ja paranee entisestään, kun palasen dippaa suolaan, jota tulee annoksen mukana. Kylkiäisenä annoksesta löytyy myös höyrytettyä/keitettyä keuhkoa ja maksaa, joka ei kyllä ulkonäöllään varsinaisesti hurmaa, mutta maku on ok.





Jos vielä illanvieton jälkeen nälkä kurnii, niin katukeittiöitä löytyy onneksi joka paikasta. Tästä kojusta kokeilimme lihavartaita. Kojuista löytyy paljon uppopaistettuja ruokia, kuten nuo kuvan alhaalla komeilevat uppopaistetut hot dogit ja tikkuperunapötkylät. Jätettiin ne suosiolla testattavaksi ensi kertaan.. Vartaat olivat kyllä maistuvia!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti